Länsigöötanmaanpystykorvat - Västgötaspetsen ry:n paimennustaipumustesti


Yhdistys järjestää paimennustaipumustestin 17.–18.8.2024 Haavistojen tilalla Eurassa. 

Ilmoittautuminen aukeaa 31.7. klo 18:00.

  • Testaajana toimii Susanna Kujala, joka on opiskellut testaajaksi ruotsalaisen Örjan Skoglundin opissa. Örjan on ollut kehittämässä Ruotsin rotujärjestön paimennustaipumustestiä, ja hänellä on vuosikymmenien kokemus paimentamisesta länsigöötanmaanpystykorvien kanssa.
  • Suomalainen testi toteutetaan samalla tavalla kuin rodun kotimaassa.
  • Koiria voidaan testata kunakin päivänä noin 15.
  • Etusija ilmoittautumisessa on jäsenmaksun maksaneilla jäsenillä. Jokainen saa ilmoittaa yhden omistamansa koiran. Etusijalla ovat koirat, joita ei ole testattu aiemmin. Jos paikkoja jää vapaaksi, testiin on mahdollista osallistua useamman koiran tai aiemmin testatun koiran kanssa. Testipaikat jaetaan ilmoittautumisjärjestyksessä.
  • Testiin ilmoitettavan koiran pitää olla iältään 1–8-vuotias, rokotettu Suomen Kennelliiton rokotusmääräysten mukaisesti ja saanut loishäätökuurin noin viikkoa ennen testiä. Koira ei saa osallistua testiin kanto- tai imetysaikana eikä ollessaan lääkekuurilla.

Yhteyshenkilöt:

Päivi Multisilta ja Monica Äijälä, gootti.johtokunta [at] gmail.com


Mikä on paimennustaipumustesti?

Göötti on vanha ruotsalainen paimenkoirarotu, ja testi on oiva mahdollisuus testata, löytyykö omasta koirasta vielä näitä vanhoja paimenen ominaisuuksia. Muutamia suomalaisia gööttiharrastajia on käyttänyt koiriaan paimentamassa lampaita, ja on mukava huomata, että ihmiset arvostavat myös koiransa alkuperäisiä taipumuksia, vaikka paimentaminen aika harvan nykygöötin päivätyötä on.

Paimennustaipumustestissä testataan gööttien paimennustaipumuksia. Testiin osallistuvan koiran ei ole tarvinnut olla kontaktissa paimennettaviin eläimiin, eikä testiä varten tarvitse harjoitella. Testissä käytettävät eläimet ovat nuoria nautoja, koska göötti on nimenomaan karjapaimen. Koira saa suorituksestaan kirjallisen arvostelun, ja jokainen koira etenee testissä taipumuksiensa mukaisesti: mikäli koiralla ei ole nähtävissä paimennustaipumusta, sitä ei pakoteta tai siltä ei vaadita suorituksia. Jos koira osoittaa vahvoja taipumuksia, sen testi viedään pidemmälle. Testissä ei valita voittajaa, vaan kaikki koirat arvioidaan yksilöinä. Koiria ei myöskään aseteta paremmuusjärjestykseen. Arvostelulomakkeeseen kirjataan ylös koiran toiminta testissä, ja testaaja arvioi sen paimennustaipumuksen asteikolla erinomainen - erittäin hyvä - hyvä - välttävä - ei osoita paimennustaipumusta.