Gööttien laaja värikirjo


Maailmasta tuskin löytyy kahta täsmälleen samanväristä gööttiä. Erilaisia variaatioita löytyy niin turkin sävystä kuin poskimerkkien laajuudesta. Oheisten linkkien taakse on kerätty esimerkkejä erivärisistä gööteistä - samalla on helppo huomata miten erinäköisiä göötit voivat olla rakenteensa puolesta!

Harmaan sävyt

Harmaan göötin turkin sävy vaihtelee aivan vaalean hopeanharmaasta hyvin tummaan mustanharmaaseen. Suomessa harmaat göötit ovat keskimäärin tummahkoja, hopeanharmaaseen gööttiin törmää täällä harvoin. Sitävastoin Iso-Britanniassa ja Hollannissa vaaleanharmaita gööttejä näkee useammin. Virallisesti harmaan eri sävyt jaetaan kategorioihin harmaa, harmaankeltainen ja harmaanruskea.

Vaalean harmaita gööttejä:

Tumman harmaita gööttejä:

Keltaisen sävyt

Kellertävän göötin turkki vivahtaa joko punaiseen tai harmaaseen. Tällä sivulla esitellään harmaankeltaisia gööttejä. Harmaankeltaisesta göötistä voi löytyä vain aavistus keltaista sävyä, tai vaihtoehtoisesti turkki voi olla hyvinkin kellertävä. Virallisesti keltaisen eri sävyt jaetaan kategorioihin harmaankeltainen ja punaisenkeltainen.

Punakeltaisia ja harmaankeltaisia gööttejä:

Punaisen sävyt

Punaisen göötin sävyt vaihtelevat vaaleahkosta punakeltaisesta hyvin tummaan, lähes mahongin punaiseen väriin. Lisäksi löytyy "sekavärisiä", ruskeanharmaita, jotka eivät selvästi kuulu kumpaankaan värikategoriaan. Virallisesti punaisen ja ruskean sävyt jaetaan kategorioihin punaruskea, punaisenkeltainen ja ruskeanharmaa.

Punaruskeita gööttejä (+ yksi sekavärinen):

Punaisenkeltaisia gööttejä:

Virheelliset merkit ja värivirheitä

Göötillä virheellisiä värejä ovat kaikki edellä esitellyistä väreistä poikkeavat värit. Käytännössä värivirheellinen göötti voi olla sininen, valkoinen, kermanvärinen, aprikoosi tai musta. Mikäli göötillä on enemmän kuin 30 % valkoista, katsotaan se virheeksi. Valkoista saa olla rinnassa, sukkina jaloissa, kuonopiirtona tai vähäisenä kauluksena.

Lisäksi aika ajoin syntyy pitkäkarvaisia gööttejä, joka sekin on hylkäävä virhe näyttelyissä.

Esimerkki hyväksytyistä valkoisista merkeistä:

Värivirheellisiä gööttejä:

Sekä aprikoosi (vas.), valkoinen (oik.) että kermanvärinen väritys ovat ee-keltaisen eri variantteja. Väri periytyy resessiivisesti ja värityksen voimakkuus johtuu turkin fenomelaniinin määrästä.

Sininen väri on laimennusväri, jolloin kaikki göötin mustat karvat ovat sinisen geenin johdosta laimentuneet sinisiksi. "Pohjavärinä" voi olla mikä tahansa göötin normaaleista värisävyistä (kuvan göötillä punainen pohjaväri).

Pitkäkarvainen göötti: