Kennelliitto avasi keväällä 2019 uudistetun koirien terveyskyselyn. Kyselyn avulla voidaan selvittää koirarotujen terveydentilaa ja muita mahdollisia terveyteen liittyviä havaintoja, jotka mahdollisesti vaativat huomiota rodussa. Terveyskyselyitä käytetään yleisesti taustatietoina rodun jalostuksen tavoiteohjelmaa laadittaessa. Vuoden 2009 jälkeen syntyneet koirat ovat kyselyssä ensisijalla, mutta myös jo edesmenneistä koirista voi vastata kyselyyn.
Kyselyyn oli 23.11.2023 mennessä kertynyt 27 vastausta. Länsigöötanmaanpystykorvat ry on kannustanut vastaamaan Kennelliiton terveyskyselyyn, ja 10.6.2024 mennessä on vastauksia kertynyt 272 koirasta. Kiitos kaikille jo kyselyyn vastanneille ja lisää vastauksia toivotaan. Aiemmin annettuja tietoja on myös mahdollista päivittää. Kyselyyn vastaaminen vie 5–10 minuuttia. Vastaa Kennelliiton terveyskyselyyn.
Verkkokalvosairaus
Rodulle tyypillinen etenevä verkkokalvosairaus on otettava vakavasti sen yleisyyden vuoksi. Markkeritestin, ja myöhemmin geenitestin avulla kantajia voidaan yhdistää geneettisesti terveisiin yksilöihin. Useilla koirilla sairaus on oireeton, mutta sokeutuneitakin koiria on joitakin. Yhdistys jatkaa jalostukseen käytettävien koirien silmätarkastussuositusta ja kannustaa tutkituttamaan myös vanhempien koirien silmiä.
Gööttien keski-ikä on noin 14 vuotta, ja jotkut göötit ovat eläneet yli 20-vuotiaiksi. Vanhenemisen myötä göötissä ilmenee muillekin koirille iän mukana tulevia oireita. Kuulo ja näkö saattavat heiketä, koiralla voi ilmetä virtsakiviä, kasvaimia tai sydämeen voi kehittyä vajaatoimintaa.
Helsingin yliopiston koirien geenitutkimusryhmä on julkaissut uuden Epilepsia ja dyskinesia -kyselyn betaversion osana tavoitettaan yhdenmukaistaa ja tehostaa koirien epilepsian ja dyskinesian kansainvälistä tieteellistä tutkimusta. Tällä hetkellä keräätään aineistoa kyselyn viimeistelyä varten. Tätä varten he toivovat vastauksia kaiken rotuisista ja ikäisistä epilepsiaa tai dyskinesiaa (esim. CECS) sairastavista koirista. Tavoitteena on kehittää monipuolinen työkalu, joka antaa omistajalle lisää tietoa hänen koiransa sairaudesta sekä yksilötasolla että muuhun populaatioon verrattuna, auttaa eläinlääkäreitä epilepsian ja dyskinesian diagnosoinnissa ja kokoaa laadukasta aineistoa kansainvälisen tieteellisen tutkimuksen tueksi.
Epilepsia ja dyskinesia -kyselyyn pääsee vastaamaan rekisteröitymällä Petsofiin. Petsofiin rekisteröityminen ja kyselyyn vastaaminen on täysin ilmaista. Lisäämällä Petsofiin koiran tiedot ja klikkaamalla luomaansa koiraa pääsee Analyysit-osiossa kohtaan ’Epilepsia ja dyskinesia’, jonka takaa kysely löytyy. Jos rekisteröitymisessä tai kyselyyn vastaamisessa on ongelmia, Petsofin tekniseen tukeen voi ottaa yhteyttä.
Lisätietoja epilepsiatutkimuksesta antavat:
Tutkijakoulutettava Tiina Heinonen, MMM, agronomi, tiina.heinonen[at]helsinki.fi
Hannes Lohen tutkimusryhmä, Helsingin yliopisto ja Folkhälsanin tutkimuskeskus
Professori Hannes Lohi, hannes.lohi[at]helsinki.fi
Lisätietoa koirien geenitutkimusryhmän toiminnasta