Göötti harrastuskoirana


Nykyisin rotu on pääasiassa seurakoira, jonka kanssa harrastetaan tottelevaisuutta, agilityä, pelastuskoiratoimintaa, verijälkeä ja muutamilla jopa hirvenmetsästystä. Joitakin yksilöitä käytetään Suomessa rodun perinteisessä tarkoituksessa, eli paimennustehtävissä. Nautakarjan paimennuksessa on ollut tärkeää hyvä liikkuvuus, peloton luonne, aktiivinen yhteydenpito isäntään ja haukkumisinto. Nämä ominaisuudet kuvaavat hyvin myös nykypäivän gööttiä, ja ne ovat hyviä työvälineitä erilaisissa harrastusmuodoissa.

Agility

Agility on koirien esteratakilpailu, jossa vapaana olevaa koiraa ohjataan erilaisten esteiden (puomi, putki, keinu, A-este, kepit jne.) yli mahdollisimman nopeasti ja vähin virhepistein. Göötit kilpailevat agilityssä mini-luokassa (säkäkorkeus alle 35 cm).  
Agility (Kennelliitto)
Agility (Wikipedia)
Suomen Agilityliitto 
Kuvassa menestynein ja kuuluisin agilitygöötti, Päivi Männistön KANS AVA Fennican Lady Leilanie "Leila".

Toko

Toko- eli tottelevaisuuskokeissa arvioidaan koiran tottelevaisuutta määrätyissä liikkeissä. Lajia voi harrastaa aivan omaksi ja koiran iloksi, mutta myös ihan kilpailu-uraksi saakka.  
Toko (Kennelliitto)
Toko (Wikipedia)

Rally-toko

Rally-toko on 2000-luvun alkupuolella kehitetty laji, joka virallistettiin vuonna 2014. Siinä yhdistetään elementtejä tokosta, agilitystä ja koiratanssista. Tärkeintä lajissa on ohjaajan ja koiran iloinen yhteistyö, ei niinkään seuraamisen pilkuntarkka paikka tai asennon millintarkka suoruus. Koiraa saa ohjata sekä suullisin käskyin että käsimerkein ja kannustaa koko suorituksen ajan.
Rally-Tokoyhdistys
Rally-toko (Kennelliitto)

Pelastuskoiratoiminta

Pelastuskoirat etsivät eksyneitä metsistä ja maastoista tai loukkaantuneita sortuneista rakennuksista. Koirien koulutus jakautuu kolmeen lajiin: rauniokoirakoulutukseen, pelastushakukoulutukseen ja pelastusjälkikoulutukseen.
Suomen Pelastuskoiraliitto
Pelastuskoiratoiminta (Kennelliitto)

Koiranäyttelyt

Koiranäyttelyt ovat monelle harrastus, jossa tavataan muita koiraihmisiä. Näyttelyiden päätarkoitus on palvella jalostusta. Näyttelyissä rotua tunteva tuomari arvostelee esitettävän koiran rodunomaisuuden. Kasvattajan jalostustyötä auttaa paljon, jos käy näyttämässä koiranäyttelyssä tuomarille koiraansa. Mutta jos näyttelykärpänen puree, on Suomessa lähes joka viikonloppu näyttely ja myös ulkomaisia koiranäyttelymatkoja järjestäviä matkanjärjestäjiä.
 
Göötit kuuluvat 5-ryhmään. Näyttelykalenterista kannattaa katsoa myös ryhmänäyttelyt. Göötit voivat kilpailla myös ryhmänäyttelyissä, jotka ovat tarkoitettu ainoastaan osalle ryhmän roduista (osa 5).
Näyttelyt (Kennelliitto)

Koiratanssi

Koiratanssi on nimensä mukaisesti tanssia koiran kanssa. Käytännössä se tarkoittaa tottelevaisuutta, aktivointia ja yhdessäoloa koiran kanssa.  
Tahtitassut
Koiratanssi (Kennelliitto)