Länsigöötanmaanpystykorvat - Västgötaspetsen ry:n paimennustaipumustesti

Vuoden 2017 paimennustaipumustesti järjestettiin Euran Paneliassa 15. - 16.7. Testaajana oli edellisten vuosien tapaan ruotsalainen Örjan Skoglund, joka on ollut kehittämässä Ruotsin rotujärjestön paimennustaipumustestiä ja jolla on vuosikymmenien kokemus paimentamisesta länsigöötanmaanpystykorvien kanssa.
 
Suomalainen testi toteutetaan samalla tavalla kuin rodun kotimaassa. Koiria voidaan testata kahden päivän aikana noin 40.

Mikä on paimennustaipumustesti?
Göötti on vanha ruotsalainen paimenkoirarotu, ja testi on oiva mahdollisuus testata, löytyykö omasta koirasta vielä näitä vanhoja paimenen ominaisuuksia. Muutamia suomalaisia gööttiharrastajia on käyttänyt koiriaan paimentamassa lampaita, ja on mukava huomata, että ihmiset arvostavat myös koiransa alkuperäisiä taipumuksia, vaikka paimentaminen aika harvan nykygöötin päivätyötä on. 
 
Paimennustaipumustestissä testataan gööttien paimennustaipumuksia. Testiin osallistuvan koiran ei ole tarvinnut olla kontaktissa paimennettaviin eläimiin, eikä testiä varten tarvitse harjoitella. Testissä käytettävät eläimet ovat nuoria nautoja, koska göötti on nimenomaan karjapaimen. Koira saa suorituksestaan kirjallisen arvostelun, ja jokainen koira etenee testissä taipumuksiensa mukaisesti: mikäli koiralla ei ole nähtävissä paimennustaipumusta, sitä ei pakoteta tai siltä ei vaadita suorituksia. Jos koira osoittaa vahvoja taipumuksia, sen testi viedään pidemmälle. Testissä ei valita voittajaa, vaan kaikki koirat arvioidaan yksilöinä. Koiria ei myöskään aseteta paremmuusjärjestykseen. Arvostelulomakkeeseen kirjataan ylös koiran toiminta testissä, ja testaaja arvioi sen paimennustaipumuksen asteikolla erinomainen - erittäin hyvä - hyvä - välttävä - ei osoita paimennustaipumusta.
 
Lisätietoa paimentamisesta
Länsigöötanmaanpystykorvat ry